Placi de baza

Oferta Variata Placi De Baza la TopPrice. Vezi Oferta si Comanda Online! Retur Simplu si Rapid.

Sunt 2387 produse.

Se afiseaza 1-48 din 2387 produs(e)

Placi de baza sunt componente hardware esențiale pentru functionarea unui calculator. Ele permit conectarea si comunicarea intre diferitele piese ale sistemului, cum ar fi procesorul, memoria, placa video, hard disk-ul, sursa si alte periferice.

  • Placi de baza au diferite formate si caracteristici, in functie de tipul si scopul calculatorului. De exemplu, placi de baza pentru laptopuri sunt mai mici si au mai putine sloturi de expansiune decat cele pentru desktopuri.

  • O placa de baza este alcatuita din mai multe componente principale, cum ar fi:

  • Chipset-ul, care este un circuit integrat ce controleaza fluxul de date intre procesor, memoria RAM si alte dispozitive. Chipset-ul este format din doua parti: Northbridge si Southbridge. Northbridge se ocupa de comunicarea cu procesorul, memoria si placa video, in timp ce Southbridge gestioneaza restul componentelor, cum ar fi porturile USB, SATA, PCI etc.

  • Socket-ul, care este locasul pe care se monteaza procesorul. Socket-ul trebuie sa fie compatibil cu tipul si modelul procesorului ales. Exista mai multe tipuri de socket-uri, cum ar fi LGA, PGA, BGA etc.

  • Sloturile de memorie, care sunt locurile pe care se monteaza modulele de memorie RAM. Numarul si tipul sloturilor depind de formatul si capacitatea placii de baza. Exista mai multe tipuri de memorii RAM, cum ar fi DDR, DDR2, DDR3, DDR4 etc.

  • Sloturile de expansiune, care sunt locurile pe care se monteaza alte placi sau dispozitive ce adauga functionalitati suplimentare calculatorului, cum ar fi placa video, placa de sunet, placa de retea, modem etc. Exista mai multe tipuri de sloturi de expansiune, cum ar fi PCI, PCI Express, AGP etc.

  • Conectorii, care sunt mufele prin care se conecteaza alte componente sau cabluri la placa de baza, cum ar fi sursa de alimentare, hard disk-ul, unitatea optica, ventilatoarele, tastatura, mouse-ul etc. Exista mai multe tipuri de conectori, cum ar fi ATX, SATA, IDE, USB etc.